Македонија – земја на непокорот

Posted: Март 26, 2012 in Uncategorized

Македонија во минатото била земја во која се случувале многу нешта. Во минатото во оваа наша земја се случувале многу нештаза кои луѓето раскажуваат со години и години. Македонија во минатото била земја во која народот живеал во тешки услови.

Македонија е земја на непокорот затоа што многу соседни земји кои биле едноставно појаки и самостојни ја поразиле Македонија. Откако загинал Филип II, неговиот син Александар III со помош на војската ја ослободил Македонија, која денес е самостојна и современа држава. За време на Александар III имало многу воњи на кои тој ѓи поразувал другите војски и држави. Ја освоил Грција и многу држави.
Илинденското востание било кренето на 2 август 1903 година.По кревањето на Илинденското востание се формирале многу здруженија АСНОМ, НОВ, НОБ и друѓи. Македонија била една од земјите кои спаѓала во овие здруженија.

Македонија непокорлива ја прави народот затоа што во денешно време таа има големи недоразбирања со јужните соседи поради името, Но, македонската држава и македонскиот народ нема да дозволат да им го сменат името Македонијакој со години е така. Тоа ја прави Македонија како земја на непокорот.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s