Фолклорот во нашето секојдневие

Posted: Декември 6, 2011 in Uncategorized

Многупати сум се запрашал зошто во денешно време се повеќе фолклорот се заборава. Можеби е така бидејќи во ова денешно современо време се повеќе е застапена електронската комуникација преку социјалните мрежи.

Фолклорот е традиција од нашите претци која со љубов треба да ја пренесуваме на нашите идни поколенија. Честопати кога некој ќе направи нешто поврзано со традицијата, некои лиѓе велат дека тие се стари обичаи и зошто токму денес во ова време да правиме како порао кога има се. ние мислиме дека музиката, песната, ората и народната носија се фолклор, но не е така. Во фолклорот спаѓаат и везот, преданија, легенди, народни инструменти и многу друго. За жал во нашата држава не е многу развиен фолклорот, но имаме многу носии, ора, традиции и везови кои можеме со љубов да ги извршуваме во денешно време. Во нашата држава една од најпознатите вакви традиции е Галичката свадба. Таа се одржува еднаш годишно во селото Галичник. Во неа се објаснува за традицијата во минатото на нашиот народ и е поим за денешниот и идниот народ дека не е се така луксузно како што си замислуваме ние. Да се учествува и да се биде дел од Галичката свадба е чест и задоволство за душата на некој човек.

Ова е чудо кое ја оплеменува човечката душа и е радост за секој човек кој верува и го негува фолклорот во нашиот живот, да не бил фолклорот денешното време немше да биде вакво бидејки фолклорот е мајка на мудроста.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s