Гоце Делчев

Posted: Декември 6, 2011 in Uncategorized

Гоце делчев е роден на 4 фебруари 1872 година во Кукуш, Егејска Македонија. Тој бил првото машко дете, трето по ред во фамилијата Делчеви. Татко му се викал Никола, а мајка му Султана кои имале своја мала меана, па кога се родил Гоце, тој бил првиот миленик на својот татко. Гоце уште како мал бил многу палаво и храбро дете, уште во своите мали години играл борба со децата од маалата против турските деца. Во 1879 до 1890 година почнува да го посетува гимназијалното училиште во Кукуш. По завршувањето на средното образование во “Св. Кирил и Методиј” Гоце се запишал во воено училиште во Софија во 1891 година. Кога го завршува образованието Гоце полека се подготвувал за воња против турската војска. Така на 19 јануари 1903 година тој како главен окупатор на својата чета тргнува за Македонија. На 19-20 април истата годоина тој пристигнал во солунската бугарска машка гимназиј. Тој често се стрќавал со Даме Груев и со други војводи. Тој пристигнл во селото Баница и таму останал со својата чета. Во раните зори на 4 мај 1903 година Гоце Делчев со својата чета се нападнати од турскиот аскер.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s